nord1.jpg

 

kand1.JPG

Ze spolupráce s firmou Kand s.r.o.Dobruška ( www.kand.cz) vzešel výrobekt z plodů Muchovníku - kompot bez nálevu pod obchodním názvem Indiánská borůvka vhodný do zmrzlinových pohárů, jogurtů a podobně. My jsme ho ozkoušeli jako přílohu k masu místo brusinek. Jsme spokojení.
Následující informace o výrobku pocházejí z webových stránek firmy Kand s.r.o. Dobruška: 

Kompot z plodu Muchovníku olšolistého, neboli Indiánských borůvek. Borůvky jsou plné anthokyanů. Tyto antioxidanty neutralizují působení volných radikálů, které mohou poškozovat buňky a celé tkáně. Tkáňové poškození může nakonec vyústit v šedý oční zákal - kataraktu, glaukom, křečové žíly, hemorhoidy, žaludeční vředovou chorobu, srdeční nemoci a rakovinu. Modročerné anthokyany nacházející se v borůvkách zlepšují soudržnost podpůrných tkání v cévách i jejich vnitřní výstelce. Ukázalo se, že anthokyany mají posilující efekt na působení vitamínu C a zlepšení pevnosti krevních kapilár. 

kand_190g.jpg

Anthokyany umí odvrátit buněčné poškození volnými radikály, inhibují působení emzymů zprostředkujících poškození tkání a přímo reagují s kolagenními vlákny čímž vedou k tvorbě pevnější mezibuněčné hmoty. Toto posilující působení na tkáně je jedním z hlavním efektů připisovaných borůvkám.