img00006a.jpg

Zájemci o  o samosběr mohou registrovat své mailové adresy na našich stránkách. Před sklizní jim budou zasílány aktuální informace o termínech a podrobnostech samosběru.

Poměrně často se na nás obracejí zájemci na poskytnutí roubů z naší výsadby, ale vzhledem k tomu, že se nejedná o množitelský porost, ale o ovocný sad, který většinou stříháme v jiném období než je vhodný pro odběr roubů a sami se produkcí roubů nezabýváme, nemůžeme případným zájemcům vyhovět. Neobracejte se proto prosím na nás s tímto přáním.

 

kand1.JPG

Ze spolupráce s firmou Kand s.r.o.Dobruška ( www.kand.cz) vzešel výrobekt z plodů Muchovníku - kompot bez nálevu pod obchodním názvem Indiánská borůvka vhodný do zmrzlinových pohárů, jogurtů a podobně. My jsme ho ozkoušeli jako přílohu k masu místo brusinek. Jsme spokojení.
Následující informace o výrobku pocházejí z webových stránek firmy Kand s.r.o. Dobruška: 

Kompot z plodu Muchovníku olšolistého, neboli Indiánských borůvek. Borůvky jsou plné anthokyanů. Tyto antioxidanty neutralizují působení volných radikálů, které mohou poškozovat buňky a celé tkáně. Tkáňové poškození může nakonec vyústit v šedý oční zákal - kataraktu, glaukom, křečové žíly, hemorhoidy, žaludeční vředovou chorobu, srdeční nemoci a rakovinu. Modročerné anthokyany nacházející se v borůvkách zlepšují soudržnost podpůrných tkání v cévách i jejich vnitřní výstelce. Ukázalo se, že anthokyany mají posilující efekt na působení vitamínu C a zlepšení pevnosti krevních kapilár. 

kand_190g.jpg

Anthokyany umí odvrátit buněčné poškození volnými radikály, inhibují působení emzymů zprostředkujících poškození tkání a přímo reagují s kolagenními vlákny čímž vedou k tvorbě pevnější mezibuněčné hmoty. Toto posilující působení na tkáně je jedním z hlavním efektů připisovaných borůvkám. 

6. března 2012
 
Trochu jsme se v loni zapoměli zmínit, že v roce 2011 získal výrobek firmy Kand Dobruška, s.r.o. Indiánská borůvka, z plodů našeho sadu, ocenění Zlatý Klas na mezinárodní výstavě Země živitelka v Českéch Budějovicích. Tímto to tedy malinko napravujeme.

 

13. dubna 2010

8.4.2010 byly vyhlášeny výsledky soutěže o biopotravinu roku 2009. V kategorii nápojů byla zastoupena i jablečná šťáva s Muchovníkem p. Vericha z Turnova. Lepšímu umístnění dle jeho slov zabránila nevhodná volba obalu v plastových lahvích. Výsledky naleznete v odkaze.

http://www.bio-info.cz/zpravy/ceskou-biopotravinu-roku-2009-je-svestkovy-biodzem?lang=1&ref=m&source=email

V informačním měsíčníku pro prodej biopotravin Bio Obchod, v lednovém čísle (2008) byl zveřejněm krátký článek o našem sadu.

V květnu nás navštívila redaktorka bioměsíčníku pro trvale udržitelný život paní PhDr. Miroslava Vohralíková, porozhlédla se po sadu a posléze v červnovém vydání bioměsíčníku zveřejnila článek o muchovníkovém sadu. Článek si můžete přečíst v příloze tohoto článku. 

článek PDF ke ztažení  

1. června 2009 

Student Zahradnické fakulty Mendelovy zemědělské university v Brně p. Zbyněk Gazdík v doprovodu Doc.Dr.Ing. Borise Kršky v létě 2008 odebral na sadě v Radči vzorky plodů Muchovníku olšolistého, které podrobil analýze a testům s cílem zjistit míru účinnosti neuroprotektivních látek, obsažených v plodech, inaktivovat molekuly volného radikálu DPPH. Tedy zjistit míru antioxidačních vlastností plodů muchovníku.
Oxidanty jsou spoluzodpovědné za degenerativní poruchy nervové soustavy jako jsou chronická cerebrární isuficience a kognitivní poruchy při Alzheimerově chorobě. Výsledky prováděných testů si můžete prohlédnout pod odkazem.

30. 7. 2007

cas_1.jpgcas_2.jpgV červencovém vydání časopisu zahrádkář byl zveřejněn článek o muchovnících, ve ketrém byly použity fotografie pořízené v našem sadu.

Student Zahradnické fakulty Mendelovy zemědělské university v Brně p. Zbyněk Gazdík v doprovodu Doc.Dr.Ing. Borise Kršky v létě 2008 odebral na sadě v Radči vzorky plodů Muchovníku olšolistého, které podrobil analýze a testům s cílem zjistit míru účinnosti neuroprotektivních látek, obsažených v plodech, inaktivovat molekuly volného radikálu DPPH. Tedy zjistit míru antioxidačních vlastností plodů muchovníku.
Oxidanty jsou spoluzodpovědné  za degenerativní poruchy nervové soustavy jako jsou chronická cerebrární isuficience a kognitivní poruchy při Alzheimerově chorobě. Výsledky prováděných testů si můžete prohlédnout pod odkazem.