img00012a.jpg

Je vhodné keře muchovníku stříhat?

Rozhodně ano. Některým lidem je keřů líto a do řezu keřů se jim nechce, ale řez s sebou nese několik výhod. Je totiž dobré si uvědomit, že keře mohou dorůstat značných rozměrů a další skutečností, kterou musíme vzít v potaz je, že plody muchovníku vyrůstají na dvouletém dřevě. Což pro nás znamená, že dřevo, které nám letos narostlo nám příští rok zaplodí a pak již ne. Pro zdravotní stav keřů je důležité, aby nebyly přehuštěné, aby byly vzdušné, krom toho, plody uvnitř keře, pokud nějaké vůbec nějaké vyrostou dozrávají pomaleji a jsou malé a horší chuti. Cílem řezu keřů by tedy mělo být udržet keř v námi poždované výšce, udržovat řezem zdravotní podmínky a kondici keře a dosáhnout optimální produkci přírůstu dřeva. K tomu nám slouží dva typy řezu. Prvnímu můžeme říkat výchovný. Provádíme ho v brzkých ranních měsících ještě před začátkem vegetačního období. Těsně nad zemí odstraňujeme nejstarší výhony.(silnější než 3 centimetry v průměru) Dále odstraňujeme výhony, které zahušťují střed keře a výhony, které polehávají do stran. Dodržujeme pětiletý cyklus střihu, což znamená, že každý rok odstraníme cca pětinu výhonů. Druhým typem řezu je odstraňování vrcholového růstového pupenu (zaštipování), čímž donutíme keř, aby nerostl pouze do výšky, ale podpoříme růst bočních pupenů. Podmínkou pro tento typ řezu je, že ho provádíme na začátku vegetačního období nebo po vývoji květních pupenů. Pokud bychom provedli řez příliš brzy keř by si vytvořil do začátku vegetačního období jiný vrcholový pupen a zaštípnutí by se minulo účinkem. Pokud se zaštípnutím počkáme až na vývoj květenství a zaštípneme nad květem nepřipravíme se o část úrody, o kterou bychom se připravili pokud odštípneme pupen celý. Všechno vyžaduje zkušenost a cvik i my se doposud učíme, čehož jsou nám bohužel některé naše keře smutnými němými svědky.